Omgeving & horeca
Culinair genieten
In de omgeving van het bungalowpark zijn diverse uitstekende gelegenheden voor als u uit eten wilt gaan.
De Italiaanse keuken
Italië is de bakermat van de Europese kookkunst. Al sinds de Romeinse tijd is Italië het Mekka voor smulpapen. Wat in alle streekkeukens is terug te vinden is de voorliefde voor vis en zeedieren, voor deegwaren (die vaak in ongelooflijke hoeveelheden als tussengerecht worden geserveerd) en de veelheid van kruiden en olijfolie.
Over het algemeen geldt dat in het noorden van Italië meer boter dan olijfolie wordt gebruikt. (Valtellina is een grote boterproducent).
Belangrijk is ook de Parmezaanse kaas : hij hoort -geraspt- bij elke Italiaanse maaltijd, zowel over de soep als over de pasta’s. Wat vlees betreft bestaat bij de Italianen een voorliefde voor kalfsvlees.
Aan de zeelui uit Genova danken wij de “ravioli” (gevulde deegwaren). De Povlakte is de streek van de polenta, een goedvullende maispuree die geserveerd wordt met vleesragout of stoofvlees. De pizza is daarentegen een uitgesproken Napolitaanse specialiteit en in heel veel variëteiten verkrijgbaar. Vaste ingrediënten zijn tomaten en mozarella-kaas.
Bekende toetjes zijn “Tiramisu” (laagjes cake, koffiecrème en cacao), “Zabaglione” (warme schuimige eiervla met marsalawijn) en natuurlijk de vele soorten ijs (gelato), die nergens anders zo lekker smaken als op vakantie in Italië.
Typisch voor de streek rondom Gera Lario en het Valtellina is “pizzoccheri”, een tagliatella-schotel van volkorenpasta gemengd met groenten, kaas, aardappelen en vlees. Letterlijk en figuurlijk echt machtig eten!
Er zijn in Italië voor restaurants verschillende benamingen. Afhankelijk van wat u exact zoekt kan de volgende globale indeling helpen om een goede keuze te maken:
- Bar – hier kunt u naast drankjes vaak ook kleine tussendoortjes eten als brioche (soort croissant) of een panini (belegd broodje);
- Pizzeria – Gespecialiseerd in allerlei soorten pizza’s maar u kunt er vaak ook nog vele andere gerechten als pasta’s, vlees of vis bestellen;
- Osteria – heeft vaak wat weg van een herberg omdat men er ook kan overnachten. eenvoudige Italiaanse gerechten met een kleine wijnkaart. Informele omgeving;
- Trattoria – vaak minder chique en formeel dan een “Ristorante” maar iets formeler dan een Osteria. Vaak als specialiteit lokale en regionale gerechten. Goedkoper menu dan in een Ristorante met ook een wat meer nonchalante bediening. Perfecte gelegenheid voor families. Trattoria’s worden vaak ook door families gerund en zijn veel te vinden in de kleinere dorpen en steden;
- Ristorante – een restaurant in een elegante setting, wat chiquer en formeler dan “Trattoria”. Vaak hangen de gewonnen prijzen aan de muur voor de kwaliteit van het eten, de bediening en de sfeer. Goed getrainde gastheer of gastvrouw die veel over eten en de wijnen weet.
WAAR KUNT U GOED ETEN?
Gera Lario
1. Ristorante “Le cinque Case”. Vanaf Solo Mio per auto linksaf, vlakbij de dorpsgrens met Domaso. Ook voor grote groepen geschikt. Mooi overdekt terras aan het meer; aanlegmogelijkheid voor boten. Woensdag gesloten. Tel.: 0344/84119
2. Ristorante “Boschetto”. Door de bebouwde kom van Sorico rijden; over de brug het bordje van de camping “la Grande quiete” volgen. Rustig gelegen in een bosrijke omgeving, u kunt ook buiten zitten. Zowel Italiaanse traditionele keuken als pizza’s. Visspecialiteit en vlees van de grill. (Grote porties). Maandag gesloten. Tel.: 0344/84205
3. Ristorante “Breva” (1 km) (ook pizzeria). Vanuit het park linksaf , direct vóór de brug scherp naar rechts, de weg volgen richting Montemezzo, na ongeveer 1 km aan de rechterzijde. De parkeerplaats kent een stevige helling! Vanaf het terras een schitterend uitzicht over het park en het meer.
4. Cafe Pace. Een gezellige plek in het dorp voor ontbijt, lunch, koffie, ijs en prosecco/wijn.
5. Ristorante / pizzeria “Lario”. Op loopafstand van het park. Mogelijkheid om binnen of op het terras te eten. Keuken met pizza, pasta, vis en vlees. Ook afhaal mogelijk. Telnr: 0344 84686.
Sorico
1. Pizzeria “Spluga”. Vanaf Sole Mio rechtsaf. Na ca. ½ km is het links van de weg. Ook om af te halen. Tel.: 0344/84124
Sorico/Dascio (2 kilometer)
2. Ristorante “Del Mera”. Sorico uitrijden, vlak voor de brug over de Mera linksaf en direct langs de Mera rijden, na ongeveer 1 km ziet u het restaurant liggen. Langs de rivier hebben ze een terras. Specialiteiten: vis en lokale gerechten.
Tel.: 0344/84147.
3. Pizzeria Biffi. Biffi biedt pasta, pizza, vis- en vleesgerechten. Via het wandelpad aan de meerkant van het park goed te bereiken. Loop naar de voorkant van het park, ga naar links en volg het wandelpad. Loop om de tennisbaan in Sorico en bij de kerk/marktplein ligt Bifi. Telnr: 0344 84529.
Domaso
1. Ristorante Dei Pescatori (2 km). Vlak voor het dorpje Domaso in een scherpe bocht. Terras aan het water maar wel vlak langs de weg. Vis en lokale gerechten. Tel.: 0344/83363.
2. Pizzeria Mimmo’s
3. Ristorante Da Lui
Aan het haventje van Domaso. Goede kaart.
4. Agriturismo Sorsasso
5. Ajo Drink & Food – Domaso
Hier kunt u genieten van mooie broodjes hamburgers, cocktails en antipasta (vleeswaren en kazen). Direct gelegen aan het meer. Telefoonnummer +39 0346 366 8188.
6. Locanda Castello-Gaggia.
Na binnenkomst in Domaso volgt u de borden “Gaggia” (goed opletten!). Na een slingerweg bereikt u dit gehucht in de bergen. Erg romantisch, erg oud. Schitterend uitzicht over het Comomeer vanaf het terrasje onder de druivenranken. Specialiteiten zijn: Fondue Bourguignonno, Fondue Chinese, Kaasfondue en Vleesgrillen. Reserveren aanbevolen.
Gravedona
1. Ca de Matt (6 km). Een fantastische kaart! Vlakbij het kerkje en de villa aan het water, er staan diverse richtingwijzers. U kunt er op 3 niveaus eten: in de kelder, de begane grond en buiten op een gezellig omsloten terras. Vraag wat ze die dag voor specialiteit hebben!
2. Il Giardinetto (7 km). Vlak na het plaatsje Gravedona rechtsaf tot aan het kerkje. (Achter de kerk of op het pleintje voor de kerk kan men parkeren) Te voet de weg naar boven volgen en na een kleine 100 meter ziet u de ingang aan de linkerkant.
3. Saltamartin. Vlak na het plaatsje Gravedona; rechtsaf een stukje omhoog (staat aangegeven). Enigszins chique restaurant met schitterend terras, vanwaar een prachtig uitzicht over de dorpjes en het Comomeer. Italiaanse fijne keuken en uitgelezen wijnen.
Colico
1. Pizzeria il Faro.
2. Ristorante “dai Goggia”. Door de dorpskern van Colico rijden tot aan de rotonde. Op de rotonde neemt u de derde afslag. Een oude Italiaanse boerderij is omgebouwd tot een restaurant. Bij mooi weer eet men onder de platanen op het erf. Gunstig geprijsd.
3. Ristorante dai Goggia.
4. Hotel Risi/Restaurant “il Vapore”. Restaurant gelegen aan de haven in Colico. Mooie kaart met pizza, pasta, vis en vlees. telnr: 0341 933089.
Varenna
“Vecchia Varenna” (20 km). Heel schilderachtig gelegen Italiaans specialiteitenrestaurant. Erg aanbevolen. Ook terrasje aan het meer. Erg origineel. Minder geschikt voor kinderen, want men tafelt de hele avond door. Reserveren dringend gewenst. De beheerder kan telefonisch bespreken.
Peledo
“Il caminetto” (20 km). Vlak voor Varenna rechts afslaan enkele honderden meters de berg op via een redelijk smal bochtig weggetje. U wordt beloond met een werkelijk uitstekende kaart streekgerechten, alles huisgemaakt en kakelvers. De antipasto’s en primo’s beslaan al vele soorten. Niet geschikt voor de kleine eter.
Chiavenna
“Al Cenacolo” (25 km). In het antieke centrum van Chiavenna. Heeft een echte Michelin-ster. Neem het menu “typico”, een sortering specialiteiten uit het Valtellina met heerlijk ijs toe. Beslist niet duur gezien de kwaliteit en de ambiance.
Controleer altijd de openingstijden, want de restaurants zijn niet altijd alle dagen van de week en het gehele jaar door open!